ZONDAG 17.07                                   KANTL 17:00

Roderik Six-----------------auteur-literair journalist

Marc Van Ranst-------------------------------viroloog

-----------------------------------------------TICKETS

_______________________________________________________________________


Op 17 juli zijn Roderik Six en Marc Van Ranst de eerste gasten in een nieuwe reeks van Literair Zomerlief, het zomers programma in de KANTL tijdens de Gentse Feesten.

Een geweldige auteur en een gepassioneerde lezer brengen een literair fragment mee dat hen heeft ontroerd of geïnspireerd. Ze gaan met elkaar in gesprek over die fragmenten en keuvelen over het leven en het lezen, de zomer en alles wat komt aangewaaid.Roderik Six (1979) is literair journalist bij het weekblad Knack. Zijn debuutroman Vloed sloeg in als een splinterbom en werd bekroond met de Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut.
In 2014 verscheen De Boekendokter, een veelgeprezen samenwerking met zijn jammerlijk overleden collega en vriend Thomas Blondeau.
Voor zijn tweede roman Val kreeg hij de Driejaarlijkse Prozaprijs van de provincie West-Vlaanderen.

Eind 2019 verscheen zijn onthutsende roman Volt, waarover Stefan Hertmans zei: ‘Stilistisch loepzuiver, filmisch en suggestief. Zelfs van een onwereldse poëzie. Een exotische droom als dystopie.’ 

In 2021 verscheen Monster. Met chirurgische precisie snijdt Roderik Six de grote levensthema’s aan. In Monster serveert hij opnieuw een staaltje van zijn literaire talent. Een ontroerende roman over de liefde, en, onvermijdelijk, de dood. Ilja Leonard Pfeijffer was vol lof over Monster: "Harde, goede, ingekookte taal, zwart als gestolde olie. Een prachtig bittere en pijnlijke  novelle over verlies, rouw en de ultieme consequentie van liefde."

→ → Roderik koos een fragment uit zijn roman Volt.


Marc Van Ranst (1965) is een Belgische gewoon hoogleraar in de virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Marc Van Ranst studeerde twee jaar geneeskunde aan de campus Diepenbeek van het Limburgs Universitair Centrum (L.U.C.) waar hij in 1985 zijn kandidatuursdiploma behaalde. Hij studeerde in 1990 af aan de Katholieke Universiteit Leuven als arts en volgde sinds 1985 ook een opleiding aan het Leuvense Rega Instituut voor Medisch Onderzoek. De eerstvolgende vier jaar werkte hij aan het Albert Einstein College of Medicine in New York. In 1994 behaalde hij een doctoraat in de virologie. Nog eens vier jaar later werd hij specialist in de klinische biologie. De Belgische topviroloog holde de voorbije jaren van laboratorium naar crisisoverleg naar tv-studio om het land door een pandemie te loodsen.

→ → Marc leest een fragment uit Pallieter van Felix Timmermans


foto links Roderik Six © Klara
foto rechts Marc Van Ranst © Johan Jacobs